5 tips voor het optimaliseren van afbeeldingen voor Google

Een paar eenvoudige tips die een enorm verschil kunnen maken in de zoekresultaten voor afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van elke website, maar ze kunnen problemen veroorzaken als ze niet goed geoptimaliseerd zijn. Grote afbeeldingen vertragen je site en maken het moeilijker voor gebruikers om de inhoud te downloaden; dit is vooral een probleem op mobiele apparaten waar de gegevenstoegang vaak beperkter is. Veel webmasters hebben ontdekt dat het optimaliseren van de afbeeldingen op hun site de laadtijd verbetert, wat leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere rankings in Google. In dit artikel laten we je zien hoe je je afbeeldingen kunt optimaliseren met behulp van verschillende technieken, zodat je de snelheid van je website kunt verbeteren.

 • Optimaliseer afbeeldingen door ze de juiste grootte te geven

  Als het op paginasnelheid aankomt, is grootte belangrijk. Hoe groter de afbeelding, hoe langer het duurt om deze op je site te laden en hoe meer gegevens je moet downloaden.

  Dit geldt ook voor de kwaliteit van afbeeldingen; kleine afbeeldingen verliezen details en hebben gekartelde randen, terwijl grotere afbeeldingen er geweldig uitzien op volledige resolutie – en ze zijn ook sneller!

  De grootte van een afbeelding kan een grote impact hebben op hoe gebruikers je website zien – dus zorg ervoor dat je ze optimaliseert voor zowel SEO als gebruikerservaring!

 • Gebruik het juiste bestandsformaat voor afbeeldingen

  De volgende stap bij het optimaliseren van een afbeelding is ervoor zorgen dat je het juiste bestandsformaat hebt gekozen. Er zijn veel verschillende formaten voor afbeeldingen, maar er zijn er maar een paar die door Google worden ondersteund. De beste indeling voor de meeste toepassingen is JPEG: het comprimeert goed en bewaart de kleuren goed. Als je een ander soort bestand moet gebruiken, zoals PNG of GIF, zorg er dan voor dat je begrijpt hoe ze werken, zodat jouw afbeeldingen correct worden geoptimaliseerd.

 • Zorg ervoor dat je de afbeelding hebt gecomprimeerd voordat je deze uploadt.

  Zodra je het bestandstype, de grootte, de kwaliteit en het formaat in gedachten hebt, is het tijd om een compressiegereedschap te gebruiken.

  Het meest gebruikte compressiegereedschap is Adobe Photoshop. Het is compatibel met alle beeldtypes, en kan gebruikt worden voor elke compressie taak op elke bestandsgrootte of -formaat.

 • Geef je afbeeldingen een beschrijvende naam in duidelijke taal

  Wanneer je je afbeeldingen een naam geeft, gebruik dan woorden die de afbeelding beschrijven en het gemakkelijk maken voor mensen om het te vinden wanneer ze zoeken. Bijvoorbeeld, “Deurklink” is goed; “Deur #3” of “Klink A” is niet zo goed.

 • Maak geweldige alt-teksten voor jouw afbeeldingen

  Het is een goed idee om alt-tekst toe te voegen aan elke afbeelding op je website. Het maakt je site niet alleen toegankelijker, maar het kan je ook helpen beter te scoren in de zoekresultaten van Google.

  Alt-tekst is een tekstalternatief voor afbeeldingen, en het verschijnt wanneer een gebruiker met de muis over een afbeelding op een webpagina gaat of erop klikt. Het wordt gebruikt door schermlezers, zodat mensen met een visuele handicap de inhoud van de webpagina die wordt bekeken kunnen begrijpen.

  Het alt-attribuut van een -tag moet uniek zijn voor elke afbeelding en moet beschrijven wat er op de foto of illustratie staat dat niet duidelijk is uit de bestandsnaam alleen (bijvoorbeeld “Mijn kat”, niet “kat”). Hoe korter uw beschrijving is, hoe beter. Het zou niet langer dan 150 tekens maximaal moeten zijn! Als sommige trefwoorden vanzelf opkomen bij het schrijven van de beschrijving (bijv. “Deze foto toont…”), gebruik ze dan gerust, maar overdrijf het niet: gebruik er niet meer dan drie per pagina!

Conclusie

Het optimaliseren van afbeeldingen voor Google kan een geweldige manier zijn om de gebruikerservaring op je website te verbeteren en de zichtbaarheid in de zoekresultaten te vergroten. De sleutel is manieren te vinden om de afbeeldingen toegankelijker en begrijpelijker te maken voor iedereen, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken en of ze een handicap hebben. En onthoud dat zelfs als je deze tips vandaag niet gebruikt, er altijd ruimte is voor verbetering morgen!

Geïnteresseerd

Gratis website consult

Klaar om jouw digitale aanwezigheid te verbeteren en eindelijk je online doelen te bereiken?

Kenniscentrum

Nooit te oud om te leren…