7 Tips voor het verbeteren van de website structuur

Het zorgvuldig opgebouwd website structuur van je website kan het verschil maken in het al dan niet bereiken van je doelstellingen

Je hebt veel werk gestoken in je website, maar hij is nog niet helemaal waar je hem hebben wilt. Je wilt de gebruikerservaring verbeteren, meer verkeer en meer betrokkenheid, maar het is moeilijk om te weten hoe je dit moet doen. Het goede nieuws is dat er een aantal eenvoudige manieren zijn om je site effectief te structureren, waarmee je deze doelen kunt bereiken. Hier zijn een paar tips over hoe je je site op een intuïtieve manier kunt structureren, zodat mensen snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze nodig hebben.

 • Maak het makkelijk voor mensen om te vinden wat ze nodig hebben

  Met zo veel opties zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je navigatie intuïtief en toegankelijk is.

  • Maak het gebruikers gemakkelijk om de navigatie te vinden. Je gebruikers moeten zonder problemen het hoofdmenu van je site kunnen vinden vanaf elke plek op de website. Als je veel inhoud en andere elementen op je website hebt, kun je overwegen om dropdown menu’s of secundaire navigatieopties te gebruiken die verschijnen wanneer de cursor over een element gaat, zoals een afbeelding of koptekst.
  • Zorg ervoor dat de navigatie gemakkelijk te gebruiken is. Eenmaal in het hoofdmenu moeten gebruikers gemakkelijk door elke pagina kunnen navigeren die ze in dit deel van je site bezoeken, door op links in de kop- en subkoppen van deze pagina’s te klikken. Dit kan vaak worden gedaan door submenu’s te gebruiken in plaats van volledige pagina’s, zodat alleen relevante inhoud op een bepaalde pagina verschijnt wanneer deze in zijn geheel wordt bekeken – wat betekent dat er minder klikken nodig zijn dan wanneer alles op één grote webpagina zou staan, wat waarschijnlijk verwarring zou veroorzaken over waar men zich op een bepaald moment precies bevond wanneer men terugkeerde na al een ander gebied binnen dezelfde ruimte te hebben bezocht – en misschien zelfs eerder frustratie dan plezier zou veroorzaken, evenals verspilling van kostbare tijd die men herhaaldelijk zou proberen voordat men eindelijk vond wat men nodig had!
 • Houd je hoofdnavigatie schoon

  Het schoonhouden van je hoofdnavigatie is om een aantal redenen belangrijk. Ten eerste helpt het om de inhoud van je site overzichtelijk te houden. Ten tweede helpt het bezoekers om snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken. En ten derde ziet je eruit als een professional!

  Het belangrijkste bij het ontwerpen van een goede navigatie is om het simpel te houden. Gebruik niet te veel links of verschillende stijlen; dit zal gebruikers alleen maar verwarren en de kans verkleinen dat ze in de toekomst nog eens naar je website terugkeren. Probeer ook de stijlen niet te veranderen van pagina naar pagina of van onderdeel naar onderdeel van de site; als er twee opties beschikbaar waren bij de beslissing hoe de informatie over jezelf of jouw bedrijf het beste gepresenteerd kon worden (bijv. blauw versus rood), kies dan het ene kleurenschema boven het andere op alle pagina’s binnen die categorie waar die kleuren samen zouden verschijnen (bijv. blauw).

 • Vermijd het plaatsen van te veel verschillende elementen op één pagina

  Een van de meest voorkomende fouten die we zien bij het ontwerpen van websites is dat er te veel elementen op één pagina worden geplaatst. Dit beïnvloedt niet alleen de leesbaarheid, maar maakt het ook moeilijk voor bezoekers om te navigeren en te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

  Een manier om dit probleem te voorkomen is door het aantal links op een pagina te beperken – met andere woorden, toon niet te veel links of knoppen op een rij. Beperk ook het aantal afbeeldingen en gebruikte kleuren op jouw site, zodat niets rommelig of overweldigend overkomt. Als er meer dan twee lettertypen tegelijk worden gebruikt, bedenk dan of ze genoeg contrasteren om de leesbaarheid te garanderen en elkaar toch visueel aanvullen zoals de bedoeling is.

 • Maak de koppen verleidelijk en duidelijk

  Je moet een paar verschillende stijlen koppen gebruiken, maar ze moeten allemaal kort en bondig zijn. Ze moeten ook duidelijk en beknopt zijn en relevant voor de inhoud die volgt. Jouw lezers scannen snel door je artikelen en koppen zijn een van de eerste dingen die ze zien. Het is belangrijk dat jouw koppen verleidelijk zijn, maar niet misleidend op welke manier dan ook, je wilt dat ze interesse wekken, niet mensen achterlaten met onbeantwoorde vragen of frustratie wanneer ze erachter komen dat de realiteit van wat je zei niet helemaal is wat werd beloofd in de kop.

  Koppen kunnen ook helpen informatie te verduidelijken als deze te dicht op andere delen van je website of artikel staat, door een overzicht te bieden voor gebruikers die misschien geen tijd (of interesse) hebben om alles op elke pagina te lezen.

 • Gebruik gekleurde links om mensen te helpen bij het vinden van interessegebieden

  Je kunt kleur gebruiken om de aandacht te vestigen op links, zodat ze opvallen en mensen weten waar ze op klikken. Je kunt kleur ook gebruiken om mensen te helpen bij het navigeren op ke site, door ervoor te zorgen dat er duidelijke informatie is over waar gebruikers heen moeten als ze op specifieke links klikken.

  Als je bijvoorbeeld een sectie op uw website hebt met de naam “Onze klanten” en vervolgens de naam van een andere klant in het blauw laat verschijnen en de naam van een andere klant in het rood, kan dit aangeven dat een van deze klanten de voorkeur krijgt boven de andere klant. Als beide klanten even belangrijk zijn, kunt je voor elke klant een andere kleur gebruiken of misschien helemaal geen kleur voor een van beide (of misschien zelfs beide!). Het punt is dat door het gebruik van verschillende kleuren voor deze twee klanten je kunt helpen bezoekers te informeren welke klant belangrijker is dan de andere, zonder dat je daar zelf direct iets over hoeft te zeggen.

  Je kunt kleuren ook gebruiken om een algemene visuele hiërarchie aan te brengen op je site (of binnen afzonderlijke pagina’s), zodat lezers weten waar dingen in het grote geheel passen zonder al tekst te hebben gelezen.

 • Beperk het aantal menu’s en submenu’s

  Een goede vuistregel is om het aantal menu’s en submenu’s op je site te beperken. Als je te veel menu’s en submenu’s hebt, zullen mensen minder geneigd zijn om erdoorheen te klikken, omdat ze niet door meerdere navigatieniveaus willen scrollen voordat ze inhoud kunnen bekijken of een aankoop kunnen doen. Overweeg in plaats daarvan drop-down menu’s te gebruiken, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken zonder door meerdere navigatieniveaus te hoeven klikken.

 • Plaats belangrijke informatie “boven de vouw”

  Wanneer je een website bezoekt, verschijnt de pagina in het browservenster op jouw scherm. Het gedeelte van de pagina dat zichtbaar is zonder naar beneden te scrollen, wordt “boven de vouw” genoemd. Gebruikers kijken meestal eerst naar dit gedeelte en scrollen dan naar beneden als dat nodig is.

  De vouw is echter niet altijd waar hij lijkt te zijn. Afhankelijk van hoe breed of smal je browservenster is en welk apparaat je gebruikt (een desktopcomputer? Een mobiele telefoon?) zal bepalen waar precies de ogen van gebruikers het eerst naartoe gaan. Bovendien kunnen de voorkeuren van een individuele gebruiker van dag tot dag verschillen, afhankelijk van zijn of haar stemming of omgeving op een bepaald moment – dit alles kan van invloed zijn op hoe hij of zij een bepaalde webpagina of webinhoud leest.

  Kortom: zoals met zoveel dingen in het leven hangt het vaak minder af van objectieve maatstaven dan van persoonlijke ervaringen en meningen wanneer iets populair wordt.

Conclusie

We hopen dat dit artikel je heeft geïnformeerd over het belang van goede websitestructuur en hoe het de gebruikerservaring beïnvloedt. Je kunt deze tips gebruiken om jouw eigen site te verbeteren, of als je op zoek bent naar professioneel advies over het herstructureren van een website, horen we graag van je bij Bohnenn Webdesign!

Geïnteresseerd

Gratis website consult

Klaar om jouw digitale aanwezigheid te verbeteren en eindelijk je online doelen te bereiken?

Kenniscentrum
Blogs
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
Hoe houd je je WordPress website veilig voor hackers?
Hoe houd je je WordPress website veilig voor hackers?