Eenvoudige WordPress Tweaks om uw website sneller te maken

Verbeter de snelheid van jouw website in 9 eenvoudige stappen

Een traag ladende WordPress website is een van de belangrijkste oorzaken van een verhoogd bouncepercentage en verloren bezoekers. De gemiddelde gebruiker verwacht dat jouw WordPress website in minder dan drie seconden laadt. Het hebben van een sneller ladende website correleert direct met een toename in verkoop, conversies en gebruikersbetrokkenheid. Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om jouw website sneller te maken, maar hier zijn een aantal eenvoudige tweaks die je kunt maken met WordPress.

  • Installeer een caching plugin

    Een caching plugin is een stukje code dat als tussenpersoon fungeert tussen jouw website en de webserver. Het slaat inkomende verzoeken en antwoorden op, zodat ze niet elke keer hoeven te worden gegenereerd als iemand erom vraagt. Dat bespaart bandbreedte en maakt jouw site sneller dan hij zou zijn zonder een caching plugin geïnstalleerd.

    Er zijn veel verschillende soorten WordPress caching plugins, maar als je op zoek bent naar iets eenvoudigs en gratis, raden wij WP Fastest Cache aan (hier te downloaden).

  • Voer een website snelheidstest uit met tools zoals Pingdom of GTMetrix

    Een website snelheidstest zal je toelaten om een test uit te voeren op de snelheid en prestaties van jouw website. Je kunt deze resultaten vervolgens bevestigen door ze te vergelijken met andere bedrijven in jouw marktgebied.

    Er bestaan veel tools voor het uitvoeren van website snelheidstesten, maar wij raden Google PageSpeed Insights of GTMetrix aan. Deze tools helpen je te bepalen of er problemen zijn met laadtijden, pagina laadtijden en andere factoren die de algemene prestaties van jouw site kunnen vertragen.

    Als je ontdekt dat er problemen zijn met de manier waarop jouw site laadt, neem dan stappen om die gebieden zo snel mogelijk te verbeteren, want trage laadtijden kunnen de gebruikerservaring schaden en leiden tot lage conversiepercentages!

  • Afbeeldingen optimaliseren

    Als je WordPress gebruikt, zijn er een paar plugins die je kunnen helpen jouw afbeeldingen te optimaliseren. WP Smush is een van de meest populaire opties. De plugin werkt door het verkleinen en comprimeren van de afbeeldingsbestanden die je uploadt vanaf je computer bij het schrijven van berichten of pagina’s op je site. Dit vermindert de bestandsgrootte, die op zijn beurt maakt ze sneller laden dan wanneer ze waren grotere versies, zodat niemand hoeft te wachten op die grote beelden worden gedownload op hun apparaten voordat ze kunnen bekijken!

    Wijzig de grootte van afbeeldingen indien nodig zodat ze niet te groot of te klein zijn voor welk doel ze ook dienen op elke pagina.
    * Zet alle JPEG’s om in WebP-formaat (indien mogelijk).

  • Verwijder onnodige plugins en thema’s

    Als je al een tijdje WordPress gebruikt, is de kans groot dat je verschillende plugins en thema’s op jouw website hebt geïnstalleerd. Misschien hebt je ze in het verleden zelfs geïnstalleerd. Maar nu je WordPress weer sneller wilt maken, is het tijd om te overwegen om alle plugins en thema’s die niet langer op jouw site worden gebruikt, te verwijderen.

    Dit komt omdat elke plugin of thema meer code kan toevoegen dan nodig is om te laden in elke pagina lading op uw website. In feite, als al deze stukken werden opgenomen op elke pagina laden (of zelfs maar de helft), het zou vertragen hoe snel die pagina’s geladen in de meeste browsers-en dus maken gebruikers minder waarschijnlijk betrokken te blijven met wat er gebeurt op de site!

  • JavaScript en CSS bestanden minimaliseren

    Het minimaliseren van jouw JavaScript en CSS bestanden kan je helpen de grootte van jouw website te verminderen, waardoor deze sneller zal laden. Wij raden u aan een minificatie plugin te gebruiken zoals WP Rocket of Autoptimize.

    Caching plugins kunnen de laadsnelheid van pagina’s drastisch verbeteren door statische inhoud op te slaan in een server-side cache, zodat het niet opnieuw hoeft te worden gegenereerd elke keer dat iemand jouw site bezoekt.

  • Compressie inschakelen

    Compressie is het proces waarbij de grootte van een bestand wordt verkleind door onnodige of overbodige informatie te verwijderen. Dit kan de grootte van de afbeeldingen, CSS en JavaScript-bestanden van jouw site aanzienlijk verminderen.

    Hierdoor zal jouw website sneller laden voor gebruikers met een trage internetverbinding. Gebruikers met een snelle internetverbinding merken misschien niet veel verschil in snelheid wanneer compressie is ingeschakeld, omdat hun browser in staat is om inhoud sneller uit de cache te halen dan gebruikers met een langzame verbinding – maar het inschakelen van compressie heeft ook zijn voordelen!

  • Gebruik een CDN voor afbeeldingen, CSS en JavaScript bestanden

    Een Content Delivery Network (CDN) is een netwerk van servers waarop de bestanden van jouw website worden opgeslagen. Als je een CDN gebruikt, zullen bezoekers van jouw site de bestanden van de dichtstbijzijnde server downloaden, waardoor de latentie afneemt en de snelheid toeneemt.

    Wij raden aan een CDN te gebruiken voor het opslaan van afbeeldingen, CSS en JavaScript op sites waar die bronnen niet vaak veranderen of niet essentieel zijn voor de bezoekerservaring. Als je bijvoorbeeld een afbeeldingsgalerij op jouw site hebt met 6 afbeeldingen die nooit veranderen maar door hun grootte meerdere seconden duren om te laden, dan raden we je aan een CDN te gebruiken om de laadtijd van de pagina te verminderen door die 6 grote afbeeldingen op een andere server dichter bij de eindgebruiker te laten opslaan en niet op de jouwe.

  • Schoon jouw database op

    Als algemene regel geldt dat je je database van tijd tot tijd moet opschonen. Het is niet iets waar de meeste mensen aan denken, maar het kan een enorme impact hebben op de prestaties.

    • Verwijder spam reacties van jouw WordPress website.
    • Verwijder oude revisies van berichten en pagina’s.
  • Deactiveer pingbacks en trackbacks

    Pingbacks en trackbacks laten andere sites naar jouw inhoud linken, maar ze kunnen jouw site ook vertragen. Door ze uit te schakelen wordt je website op twee manieren sneller:

    • Ze hoeven niet geladen te worden als iemand je pagina bezoekt, dus het uitschakelen bespaart bandbreedte.
    • De server hoeft niet voor elke link op de pagina het pingback- of trackbackverzoek te verwerken.

Nu zou je een goed begrip moeten hebben van hoe je je WordPress website kunt versnellen. Als je om een of andere reden geen tijd heeft om deze veranderingen zelf door te voeren, kun je altijd Bohnenn Webdesign inhuren om dit te doen.

Geïnteresseerd

Gratis website consult

Klaar om jouw digitale aanwezigheid te verbeteren en eindelijk je online doelen te bereiken?

Kenniscentrum

Nooit te oud om te leren…