Hoe houd je je WordPress website veilig voor hackers?

Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om je WordPress site veilig te houden

Het is gemakkelijk om te denken dat je WordPress site veilig is voor hackers, vooral als je basisstappen hebt ondernomen zoals het instellen van een sterk wachtwoord en het aanvinken van het vakje “SSL forceren”. De waarheid is echter dat zelfs de meest veiligheidsbewuste site-eigenaren het risico lopen gehackt te worden. Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen ten prooi vallen aan hackers is omdat ze verouderde versies van WordPress gebruiken.

Het goede nieuws is dat er een heleboel manieren zijn om hacking te voorkomen. Je hoeft alleen maar te weten hoe! In deze artikel nemen we enkele eenvoudige stappen door die je nu al kunt nemen om ervoor te zorgen dat je website niet wordt gehackt.

 • WordPress up-to-date houden

  Het up-to-date houden van je WordPress site is een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om beveiligingsproblemen te voorkomen. Om dit te doen, ga je naar Dashboard > Updates in je WordPress admin gedeelte. Dit zal je tonen of er updates beschikbaar zijn voor je geïnstalleerde plugins of thema’s en als dat het geval is, zal het je informatie geven over welke versie van de plugin of het thema moet worden bijgewerkt (indien van toepassing). Je kunt dat dan handmatig bijwerken door op ‘Nu bijwerken’ te klikken:

  Let er bij het updaten op dat je geen fouten tegenkomt tijdens de installatie. Als je toch een fout tegenkomt, herstel dan gewoon terug naar een eerdere reservekopie die je hebt gemaakt voordat je die updates installeerde.

 • Gebruik een sterk wachtwoord

  Een sterk wachtwoord is de een belangrijke stap om hackers op afstand te houden.

  • Zorg ervoor dat het lang is en een mix van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Gebruik geen woorden uit het woordenboek, of iets dat makkelijk te raden is voor hackers, zoals je naam of je verjaardag.
  • Zorg ervoor dat het niet dezelfde is als je gebruikersnaam op de site, vooral als je meerdere accounts heeft, kan dit een gemakkelijke manier zijn voor iemand om toegang te krijgen tot al je accounts met één klik!
 • Gebruik een SSL-certificaat

  Een SSL-certificaat is een soort beveiligingscertificaat. Het beschermt je website tegen hackers en helpt ervoor te zorgen dat je website veilig is om te gebruiken.

  Je kunt ook gratis een SSL-certificaat krijgen via Let’s Encrypt, dat gratis en open certificaten verstrekt voor alle inhoud op het web.

 • Implementeer twee-factor authenticatie

  Twee-factorauthenticatie is een methode om de identiteit van een gebruiker te bevestigen door extra informatie te vragen bij het aanmelden bij een toepassing. Het doel van twee-factor authenticatie is om een extra beveiligingslaag voor je account te bieden, zelfs als iemand je wachtwoord heeft verkregen.

  In het algemeen gebruikt je een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op je WordPress site. Als je echter twee-factor authenticatie op die site inschakelt, hebt je ook toegang tot een ander stuk informatie nodig: meestal je telefoonnummer of mobiele apparaat. Wanneer een hacker probeert toegang te krijgen tot je account zonder deze tweede factor (door te raden naar de juiste antwoorden voor zowel gebruikersnaam en wachtwoord of door gebruik te maken van gestolen gegevens), zal hij niet in staat zijn om in te loggen omdat hij ook geen toegang heeft tot de vereiste tweede factor – en deze bescherming kan je redden van gehackt te worden!

 • Gebruik niet “admin” als gebruikersnaam

  Als je een belangrijke website hebt en deze veilig wilt houden, gebruik dan niet “admin” als gebruikersnaam. Dat is een van de eerste dingen die hackers zullen proberen wanneer ze toegang proberen te krijgen tot je site. Ze weten dat er veel sites zijn met de gebruikersnaam admin, dus ze kunnen gewoon dat wachtwoord raden, en BOEM! Ze zijn binnen.

  Er zijn twee manieren om dit te omzeilen: ofwel gebruik je verschillende gebruikersnamen voor verschillende diensten op je server (dus als er één gecompromitteerd is, heeft dat geen effect op allemaal), ofwel gebruik je unieke wachtwoorden voor al je diensten (dus zelfs als iemand één wachtwoord raadt, geeft dat hem geen toegang tot andere diensten).

 • Installeer alleen vertrouwde plugins en thema’s

  • Controleer plugin en thema beoordelingen.
  • Controleer de website van de ontwikkelaar van de plugin of het thema voor contactgegevens, zoals een e-mailadres of telefoonnummer, voor het geval je contact moet opnemen met betrekking tot een probleem met hun product.
  • Controleer de sociale media accounts van de ontwikkelaar om te zien of ze ondersteuning hebben geboden aan klanten die problemen hebben gehad met het installeren van hun producten op WordPress sites. Als dit het geval is, geeft dit aan dat ze ook in staat zullen zijn om je te helpen wanneer dingen niet volgens plan gaan!
 • Inlog pogingen beperken

  Beperk het aantal keren dat een gebruiker kan proberen in te loggen voordat de account wordt geblokkeerd. Op deze manier kan iemand die je website probeert te hacken, niet steeds opnieuw proberen in te loggen.

 • Verwijder overbodige gebruikers

  Verwijder alle ongebruikte accounts die je niet op je site hoeft te houden. Onthoud: het is beter om een account te verwijderen dan het wachtwoord te wijzigen, zodat je de gebruikersnaam vacant en beschikbaar kunt houden voor het geval je deze ooit weer nodig hebt.

Geïnteresseerd

Gratis website consult

Klaar om jouw digitale aanwezigheid te verbeteren en eindelijk je online doelen te bereiken?

Kenniscentrum
Blogs
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
7 Tips voor het verbeteren van de website structuur
7 Tips voor het verbeteren van de website structuur