Hoe URL's te structureren voor SEO

Een goede URL-structuur kan een grote boost zijn voor de SEO van je website

Je hebt waarschijnlijk gehoord over het belang van goede SEO voor je website: Zoekmachineoptimalisatie is een essentieel onderdeel van online marketing dat kan resulteren in hogere zoekresultaten, een betere naamsbekendheid en meer conversies. Gelukkig zijn er veel manieren om de SEO-prestaties van je site te verbeteren. In dit artikel behandelen we één specifiek aspect van het bouwen van een SEO-vriendelijke website: de URL-structuur. Deze tips zullen je helpen URL’s te maken die verkeer aantrekken en je positie op de zoekresultatenpagina’s (SERP’s) verbeteren.

 • Domeinnaam

  De domeinnaam is het webadres waarop je website staat. Als je gebruik maakt van een hosting provider, kun je in staat zijn om een domeinnaam te kopen via hen. Zorg ervoor dat je domeinnaam relevant is voor je website. Het moet ook gemakkelijk te onthouden en gemakkelijk te typen zijn (dus geen rare tekens), gemakkelijk te spellen, en niet te lang (dat is moeilijk!). Je kan ook sleutelwoorden gebruiken in je URL zolang ze maar kloppen met waar de pagina over gaat!

 • Nauwkeurigheid en authenticiteit

  De URL-structuur van je inhoud moet een accurate weergave zijn van de inhoud die het vertegenwoordigt. Als je over een bepaald onderwerp schrijft, moet je URL dat trefwoord bevatten. Het is ook belangrijk om misleidende URL’s te vermijden, die zowel zoekmachines als gebruikers kunnen verwarren. Op deze manier zal iemand die zoekt naar informatie over dit onderwerp je pagina bovenaan de resultaten vinden in plaats van ergens onderaan (of helemaal niet).

 • Consistentie en beknoptheid

  Het tweede belangrijkste om te onthouden is consistentie. URL-structuren moeten overal op je site hetzelfde zijn, zodat gebruikers weten wat ze kunnen verwachten als ze van de ene pagina naar de andere gaan.

  Als je een CMS zoals WordPress gebruikt, hoeft je zich geen zorgen te maken over het creëren van aangepaste URL’s omdat deze systemen al hun eigen standaard URL-structuren hebben die goed genoeg werken voor de meeste sites.

 • Geen nummers of speciale tekens

  Het gebruik van cijfers en speciale tekens in je URL’s kan verleidelijk zijn, maar het is een slecht idee voor SEO. Cijfers en letters zijn moeilijk te lezen, te onthouden, te typen en te vinden.

  Bijvoorbeeld, als je een adres heeft zoals dit:

  https://www.domein.nl/9/456/34/123456

  Het is gemakkelijk te zien hoe iemand in de war of afgeleid kan raken door al die verschillende symbolen wanneer hij op je site probeert te navigeren.

Conclusie

Een goede URL-structuur is belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een goede URL maakt het voor gebruikers gemakkelijker om te onthouden waar ze naartoe gaan, wat belangrijk is wanneer ze naar meerdere tabbladen of vensters in hun browser kijken en proberen de juiste pagina terug te vinden. Het kan Google ook helpen te begrijpen wat voor soort inhoud je op elke pagina van je site hebt zonder dat je hoeft te vertrouwen op keyword stuffing of andere trucs die de zoekmachines kunnen misleiden door te denken dat je webpagina’s andere informatie bevatten dan in werkelijkheid het geval is.”

Hopelijk heeft dit artikel je laten zien hoe belangrijk het is om een goed gestructureerde URL te hebben. Hoewel het misschien een klein detail lijkt, kan het een groot verschil maken als het aankomt op zoekmachine optimalisatie (SEO) en gebruikerservaring (UX). We hebben enkele van de belangrijkste zaken behandeld waarmee je rekening moet houden wanneer je je eigen URL-structuren maakt, zodat ze zo nuttig en relevant mogelijk zijn.

Geïnteresseerd

Gratis website consult

Klaar om jouw digitale aanwezigheid te verbeteren en eindelijk je online doelen te bereiken?

Kenniscentrum
Blogs
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
7 Tips voor het verbeteren van de website structuur
7 Tips voor het verbeteren van de website structuur