Waar moet een goede website aan voldoen in 2022?

Kenmerken van een goede website

Het lijdt geen twijfel dat websites voor bedrijven een centraal instrument zijn geworden om met hun klanten te communiceren en hun producten of diensten toegankelijk te maken. Een goede website moet daarom niet alleen technisch up-to-date zijn, maar ook voldoen aan de behoeften van zijn gebruikers. In dit artikel lees je over de 6 belangrijkste aspecten die een website beslist moet hebben om in 2022 zijn doel zo succesvol mogelijk te bereiken.

 • Functionaliteit en laadtijd

  Functionaliteit is het vermogen van jouw website om bepaalde taken uit te voeren. Een goede website moet bijvoorbeeld gemakkelijk werken om aankopen te kunnen doen en accounts te kunnen aanmaken. Een slechte website kan helemaal geen functionaliteit hebben, of het voor gebruikers moeilijk maken een actie op de site te voltooien.

  De laadtijd van je website is een belangrijke factor bij het evalueren ervan. Als een gebruiker te lang moet wachten op het laden van de pagina, zal hij gefrustreerd raken en de website verlaten. Hoe langer mensen moeten wachten voordat ze kunnen beginnen met het gebruik van de functies van je site, hoe kleiner de kans dat ze daar lang genoeg blijven om iets uit hen te halen-en dat betekent verloren inkomsten!

 • Gebruiksvriendelijkheid

  Een goede website moet gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is eigenlijk heel belangrijk. Als je website moeilijk te navigeren is of gebruikers vinden het verwarrend, dan is de kans groot dat ze de site verlaten en nooit meer terugkomen. In feite zal slechts 50% van de mensen die je site bezoeken de inhoud die je daar hebt geplaatst ook daadwerkelijk lezen – en dat is als je geluk hebt!

  Wat betekent ‘gemakkelijk’? Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan gebruiksvriendelijkheid:

  • Gebruiksvriendelijkheid – De gebruikersinterface (UI) moet eenvoudig en intuïtief zijn, zodat bezoekers niet gefrustreerd raken bij het navigeren door je pagina(‘s).
  • User experience (UX) design – De algemene lay-out van alle pagina’s moet rekening houden met hoe mensen van de ene pagina naar de andere navigeren, zodat ze zich niet verloren voelen als ze eenmaal op hun bestemming zijn aangekomen. Navigatiemenu’s, bijvoorbeeld, moeten duidelijk zijn over wat elke optie betekent, zodat potentiële lezers weten waar ze naartoe kunnen gaan bij het verkennen van nieuwe informatie op je site of sociale netwerk account(s).
  • Bruikbaarheidstests – Test verschillende ontwerpen uit voordat je ze op live platforms implementeert door vrienden die niets van computers of coderingsscripts afweten vragen te stellen als: “Welke knop zou hier het meest logisch zijn?” of “Hoe zou iemand deze link openen zonder enige voorkennis te hebben?” Laat ze vervolgens beide versies uitproberen om te zien welke beter werkt op basis van feedback van testers na het gebruik van beide versies (indien mogelijk).
 • Aanpasbaarheid (Responsive Design)

  Responsive design is het proces waarbij een website wordt ontwikkeld die zich aanpast aan de schermgrootte van je apparaat. Wij gebruiken deze aanpak om ervoor te zorgen dat jouw ervaring op onze website optimaal is, ongeacht de manier waarop je de website bezoekt.

  Omdat mobiele apparaten steeds belangrijker zijn geworden, zijn ze ook steeds populairder geworden als hulpmiddelen om op het web te surfen. Naar schatting 50 procent van alle internetgebruikers gebruikt nu zijn telefoon of tablet om op internet te gaan. En met deze groeiende trend naar mobielvriendelijke websites en applicaties, wordt responsive design belangrijker dan ooit tevoren – vooral voor eCommerce sites!

  Responsive design stelt ons in staat om websites die gemakkelijk kan schakelen tussen verschillende lay-outs op basis van schermgrootte en oriëntatie te creëren, dus of iemand een bezoek aan onze site van hun desktop computer of mobiele telefoon (en alles daar tussenin), zullen ze altijd een geweldige ervaring hebben!

 • Toegankelijkheid (Web Accessibility)

  Webtoegankelijkheid is de praktijk waarbij ervoor wordt gezorgd dat webinhoud toegankelijk is voor mensen met een handicap. Er zijn veel manieren waarop je jouw website toegankelijker kunt maken.

  Voordelen van webtoegankelijkheid zijn onder meer:

  • Een betere gebruikerservaring voor je gebruikers
  • Betere zoekmachine rankings, mede door hogere click-through rates op je site wanneer het makkelijker is voor bezoekers om te navigeren en informatie te vinden
  • Verbeterd imago van je bedrijf
 • Zoekmachine optimalisatie (SEO)

  Zoekmachine optimalisatie (SEO) is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines en het verhogen van de ranking. Met meer dan 1 miljard websites op het internet, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw site zichtbaar is tussen alle andere die soortgelijke inhoud hebben. Als je niet beschikt over een goede SEO-strategie, zal het moeilijk zijn voor mensen om jouw website online te vinden.

  Waarom zou ik me zorgen maken over SEO?

  Als je wilt dat mensen jouw website vinden wanneer ze online naar iets zoeken, dan moet je een effectieve SEO-strategie implementeren op alle pagina’s van je site(s). Jouw SEO strategie kan bestaan uit:

  • Content optimalisatie – ervoor zorgen dat elke pagina geoptimaliseerde inhoud heeft met relevante zoekwoorden die mensen waarschijnlijk zullen gebruiken bij het zoeken naar informatie met betrekking tot jouw bedrijf of branche
  • URL structuur – het creëren van URL’s die gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn door mensen, maar nog steeds doorzoekbaar zijn door bots (de software programma’s gebruikt door zoekmachines)
 • Beveiliging (SSL-certificaat)

  SSL is de afkorting van Secure Sockets Layer. Het is een encryptieprotocol dat twee computers in staat stelt veilig via het internet te communiceren door zowel authenticatie als gegevensprivacy te bieden.

  Er zijn veel voordelen aan het gebruik van SSL: je hebt een veiligere verbinding, wat betekent dat jouw gebruikers je kunnen vertrouwen met hun informatie; het verbetert je positie in zoekmachines; het helpt ervoor te zorgen dat niemand anders gevoelige gegevens kan zien wanneer ze van de ene computer naar de andere worden verzonden (zoals kredietkaartnummers), zelfs als iemand onderschept wat je op de terugweg hebt verzonden; het helpt klanten in het algemeen om met vertrouwen zaken met je te doen, omdat ze weten dat hun gegevens privé en veilig zullen worden gehouden.

  De risico’s van het niet hebben van een SSL-certificaat zijn onder andere het blootstellen van klantgegevens aan hackers of andere kwaadwillenden die belangrijke informatie zoals creditcardnummers of wachtwoorden kunnen stelen via phishing-zwendel – deze zwendel verleidt mensen gevoelige informatie te geven door zich voor te doen als een vertrouwde entiteit, zoals een bank of e-mailprovider (en tegenwoordig zijn er genoeg nepbanken en -e-mailproviders).

Conclusie

Het internet heeft zich de afgelopen 20 jaar enorm ontwikkeld en verandert ook voortdurend, net als het gedrag van de gebruiker. Daarom is het uiterst belangrijk om je voortdurend af te vragen of jouw website nog voldoet aan de eisen op het gebied van inhoud, vormgeving en techniek.

Websites zijn meer dan alleen een mooi ontwerp. Als het bijvoorbeeld gaat om hun functionaliteit en laadtijd, is er nog ruimte voor verbetering. Als je echter wil dat jouw website ook op de lange termijn succesvol blijft, moet je je niet alleen richten op de huidige trends, maar ook vooruit plannen. Je kunt deze website checklist gebruiken om na te gaan of jouw website aan alle eisen voldoet en deze waar nodig aan te passen of volledig te herontwerpen.

Geïnteresseerd

Gratis website consult

Klaar om jouw digitale aanwezigheid te verbeteren en eindelijk je online doelen te bereiken?

Kenniscentrum
Blogs
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Yoast SEO Handleiding voor Beginners
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
Eenvoudige WordPress Tweaks om jouw website sneller te maken
7 Tips voor het verbeteren van de website structuur
7 Tips voor het verbeteren van de website structuur